Pozor na předražené domény

Před dvěma lety se u nás šířila vlna telefonátů ze společnosti Česká doménová centrála s nabídkou zaměřenou na vlastníky domény s koncovkou .CZ. Pracovníci obvolávali majitele českých domén a upozorňovali je na existenci jiných doménových koncovek s tím, že hrozí zneužití těchto domén konkurencí, která by si na doméně s jinou koncovkou mohla spustit vlastní stránky a třeba i záměrně poškozovat stávající byznys na doméně .CZ.

Předražený podvod po telefonu

Při hovorech byl vyvoláván dojem, že pokud rychle neodsouhlasíte nabízenou registraci, tak bude doména zaregistrována “tím jiným zájemcem”, před kterým vás telefonista chce varovat. Konkrétní jméno onoho zájemce vám “z pochopitelných důvodů” nemohli sdělit. Ve skutečnosti žádný zájemce nebyl a k registraci domén by došlo pouze v případě, že o ně budete mít, po agresivně manipulačním rozhovoru s telefonistou, zájem právě vy.

Doména za čtyři tisíce

Pro řešení, v podobě okamžité registrace domén přes Centrálu, stačilo jen souhlasit po telefonu, nadiktovat fakturační údaje, domény byli zarezervované a vy jste byli “ochráněni” před defakto neexistující anonymní hrozbou. Cena za tuto “záchranu” vycházela v roce 2009 u domén .COM, .NET či .EU na neuvěřitelnou částku 3999 Kč za doménu + 590 Kč za prodloužení v následujících letech, což je zhruba 20x vyšší suma než obvyklá cena na trhu.

Opakování matka podvodu

Po dvou letech je tento druh telemarketingu zpět a stále častěji se s ním setkávají jak naši klienti, tak firmy z našeho okolí. Cena zůstává na částce čtyři tisíce, jen se tentokrát vše odehrává pod hlavičkou společnosti Registrace internetových domén. Obě společnosti mají ve své minulosti jednoho společného majitele a aktuálně je papírově vlastní Estonec, resp. Fin.

Před oběma případy varuje také sdružení CZ.NIC - oficiální správce domén CZ.

Jak se účinně bránit

Pokud vás bude někdo s podobnou nabídkou kontaktovat, zvažte, zda skutečně máte o doménu .COM či .NET zájem. Skutečně potřebujete mít ke stávající doméně vasefirma.CZ také doménu vasefirma.COM nebo vasefirma.NET? Je zcela v pořádku mít pro podnikání v ČR pouze doménu .CZ, rozhodně není nutné mít všechny dostupné domény.

Pokud by pro vás doména zajímavá byla, můžete si ji zaregistrovat sami za cenu obvyklou přes registrátora, který pro vás spravuje stávající .CZ doménu - jistě vám nabídne zcela jinou cenu než telefonistka. Ceny za registraci domén na uvedených koncovkách se pohybují kolem částky 300 Kč ročně.

Ceník generických domén

Kompletní ceník 179 doménových koncovek z celého světa najdou naši klienti v administraci svého webu a vězte, že i taková exotická doména na Seychelách je za méně než zmíněné čtyři tisíce.

 

Foto: yasuhisa