Seznam.cz chystá nové vyhledávání, opět

Fulltextové vyhledávání Seznamu je před další změnou, která ovlivní návštěvnost právě i vašeho webu. Hlavní změnu představuje nový způsob ukládání obsahu webu do databáze, která se využívá pro hledání.

Nová verze vyhledávání

Seznam.cz dnes ohlásil chystanou novou verzi vyhledávání. Co to znamená a jak z toho vytěžit vyšší návštěvnost?

Upgrade fulltextu

Předchozí velké vylepšování ve vyhledávání proběhlo u Seznamu na podzim 2009 (a předtím na podzim 2008), kdy došlo ke změnám ve vyhodnocování relevance. Mělo tedy dojít ke zlepšení výsledků, které se vám při vyhledávání zobrazují na první straně. Sami programátoři Seznamu uváděli, že nový způsob řazení výsledků "nabízí úplně novou dimenzi možností; to, co pro starou verzi znamenalo maximum možností, pro novou znamená pouze startovní implementaci" (fulltext.sblog.cz).

Co se změní

Hlavní změnou u nového vyhledávání je rozšíření vámi zadaného dotazu o další možné tvary slov. Již dnes například Seznam po zadání slova lesem rozpozná, že hledáte stránky obsahující tématiku lesa, tj. zobrazí vám stránky, na kterých je slovo les, lesy atp. a dokonce i takové stránky, které zadaný tvar lesem vůbec neobsahují - prostě jen stačí, že obsahují jiné lesní tvary.

Dochází tedy ke zvýšení množství stránek, které odpovídají tomu co skutečně hledáte. Zobrazovat by se tak na prvních pozicích měly stránky ne jen podle toho co zadáváte, ale co hledáte. Výsledným efektem pro uživatele by tedy měl být inteligentnější vyhledávač.

Příklad dotazu lesem, na který se výsledky změní:

Kdy se změny projeví

Pokud se během veřejného testování neprojeví zásadní nedostatky, měla by být tato verze spuštěna do ostrého provozu ke konci prázdnin. Než se však změny po spuštění projeví u všech zadávaných klíčových slov / dotazů, bude nejprve potřeba, aby se zaktualizovala celá databáze hledání, tj. přeindexování celého českého internetu. Do té doby, bude používaná databáze obsahovat nešvary (tj. nepřesné výsledky), které má nová verze za cíl eliminovat.

Podle některých zdrojů má být SeznamBot (indexovací robot Seznamu) údajně schopen přeindexovat česky psaný internet během jednoho týdne. Jestli tomu tak skutečně je, poznáme možná už na konci prázdnin. Během přeindexování můžete očekávat změny pozic svých stránek. Tyto změny se mohou dít během procesu indexace opakovaně a může vám tak připadat, že stránky ve výsledcích "poskakují" mezi různými pozicemi. Po kompletním přeindexování se postupně pozice webu opět na nějakou dobu stabilizuje.

Zlepšení pozic na Seznamu

Pokud byste rádi zvýšili svou návštěvnost ze Seznamu, je nyní ideální čas připravit webové stránky na novou indexaci, která vám může přinést lepší pozice ve výsledcích vyhledávání. Když na svůj web přidáte tématický obsah, SeznamBot jej při své návštěvě může snadno zaindexovat. Připravili jsme pro vás základní tipy jak se připravit na návštěvu robota.

Autor: Tomáš Mašek