Internet Explorer 6 končí

Po dlouhém několikaletém boji se podařilo konečně většinu uživatelů Windows přesvědčit, že Internet Explorer 6 je skutečně nebezpečný a nevyhovující prohlížeč.

Poprvé spatřil světlo světa v roce 2001, krátce po dokončení Windows XP. Od této doby sice prodělal několik velkých operací (hlavně opravné bezpečnostní balíčky), přesto se ale stal symbolem nespolehlivosti, díky virům a trojským koním.

Nebezpečný počítač díky prohlížeči

Přes tento prohlížeč se do počítače rozšířily nejznámější světové viry a právě díky bezpečnostním chybám a úzkému napojení na operační systém Windows nestačil Microsoft vydávat bezpečnostní opravy. Snaha dostat bezpečnost opět pod kontrolu ale narážela a naráží dodnes na laxnost některých uživatelů, kteří ve svém počítači neudržují systém aktualizovaný.

Myslím si, že právě díky tomu, že Microsoft podcenil trh s internetovými prohlížeči, ztratil Inernet Explorer svoje dominantní postavení na trhu.

Internet Explorer v době své největší slávy zabíral drtivou většinu svétového trhu internetových prohlížečů - bezmála 90 %. Tato doba je ale nenávratně pryč. I přes snahu Microsoftu udržet si tuto pozici, vyrostla Exploreru velká konkurence v podobě bezpečnějších a spolehlivěji fungujících prohlížečů.

Microsoft se pokusil časovou ztrátu napravit a vydal novější verzi Internet Exploeru - 7, i když přinesla vyšší bezpečnost, tak se jí nepodařilo zastavit sestupný trend na poli prohlížečů.

Alternativní prohlížeče

Jako první vážný konkurent se objevil prohlížeč Mozilla Firefox, který začal krátce po svém uvedení nabírat na síle. Dnes se jeho podíl dotahuje na stále ještě vedoucí pozici Internet Exploreru. V poslední době nejčerstvějším želízkem v ohni prohlížeční internetu je Google Chrome, který velmi zaujal zejména velmi rychlým zobrazováním stránek. Jeho podíl na trhu se také neustále zvyšuje. Nesmím ale opomenout ani prohlížeč Apple Safari nebo Opera - oba si ukrajují z koláče prohlížečů několik procent a je nutné je brát v úvahu při přípravě internetových stránek.

Zastaralý internet

Internet Explorer 6 bránil nástupu nových technologií, odbornou veřejností je nenáviděný pro svoji zastaralost. Nedají se v něm používat prakticky žádné nové technologie a ty, které zvládá, zobrazuje špatně nebo jinak než ostatní. Tady se projevila naplno jeho hlavní nevýhoda - tou je velmi odlišný výklad standardů. Proto se na internetu dá nalézt celá řada oprav, kterými tvůrce webu docílí stejného zobrazení stránky ve Firefoxu i v Exploreru. To se v poslední době daří odbourávat.

21. stolení i v prohlížeči

Poslední verze Internet Exploreru 8 (a také připravovaná verze 9) je důstojným konkurentem a není proto důvod od něj odrazovat. Dokáže rychle zobrazovat stránky a poradí si s novými technologiemi bez problému.

Proto, pokud najdete na některém počítači Internet Explorer 6, velmi doporučuji jej nahradit některým z nových prohlížečů. Jeho podpora napříč internetem končí.

Autor: Jakub Beneš